Sittard, Trevianum Scholengroep

adminDesign, Utiliteitsbouw

Schip, Schelp en Haak

Trevianum scholengroep is een onderwijsinstelling bestaande uit drie scholen: een havo, een atheneum en een gymnasium. Het gebouw bestaat grofweg uit 3 gedeeltes: het Schip, de Schelp en de Haak. De Haak, een geel, stenen deel van de nieuwbouw, loopt over in de Schelp. Dat is een rond deel, bekleed met tropisch harthout. De Haak en de Schelp samen vormen het gedeelte voor de bovenbouw. Er zijn zelfstudieplekken, leslokalen en computervoorzieningen.

Nederlandse Scholenbouwprijs

Het Schip, de brug die het oude gedeelte met de nieuwbouw verbindt, overspant op tien meter hoogte de Limbrichterweg over een afstand van 50 meter. De gangen langs de glazen buitenzijde werken als een buffer tegen klimaat en geluid. Het Schip heeft twee etages. Op de eerste etage bevinden zich de werkruimten van het onderwijsondersteunend personeel. De mediatheek, een plaats waar leerlingen rustig kunnen leren of gebruik maken van computers, bevindt zich op de tweede etage. Tot 24 september 2007 was hier een vestiging van de openbare bibliotheek, inmiddels is die gesloten. De kegel die door het dak van de brug steekt, fungeert ’s nachts als lichtbaken. Het ontwerp is bekroond met de 2e plaats van de nederlandse Scholenbouwprijs in 2004.

Architect: Alexander Nowotny (Ontwerp) i.s.m. Groep 5 (bouwkundige uitwerking)
Fotografie: Raul Suermondt
Programma: Nieuwbouw school voor Havo Atheneum en Gymnasium (1e prijs na aanleiding van prijsvraag)
Oplevering: 2002
Opdrachtgever: Trevianum Scholengroep Sittard