Kerkwijk, Raadhuislocatie

adminArchitectuur, Hergebruik, Portfolio, Prijzen

Hergebruik monumentaal raadhuis te Kerkwijk

landelijke locatie

De locatie in Kerkwijk vroeg om een bijzondere planaanpak met een hoogwaardig woonconcept en architectuur. Er is gekozen voor landelijke woningen met een sterke relatie tussen binnen en buitenruimte. Inspiratiebron is de sfeervolle omgeving met veel groen en water en de authentieke landelijke architectuur uit de omgeving.

monumentaal Raadhuis

Van bijzondere kwaliteit is het monumentale raadhuis en het geheimzinnige karakter van het bos op de locatie. Het bebouwingsvoorstel en de inrichting van de openbare ruimte versterkt de identiteit van de locatie. Er ontstaat een enclave van rust en eenheid tussen natuur en architectuur.
De buitenkant van het raadhuis wordt niet aangetast en waar nodig hersteld. Bijzondere aandacht wordt aan de aansluiting tussen oud- en nieuwbouw gegeven. Een zorgvuldige materiaal- en kleurkeuze van het gevelmetselwerk, passend bij het monument, is hierbij vereist . Het bestaande interieur van het monument heeft waardevolle detailleringen (natuursteen detailleringen en glas in lood in het trappenhuis) en wordt waar mogelijk hergebruikt en in ere hersteld.

duurzame architectuur

De architectuurstijl van de nieuwbouw is onder meer toegepast in authentieke Nederlandse landelijke gebieden en verleent de woningen een allure vergelijkbaar met landhuizen uit vervlogen tijden. De kenmerken van deze stijl zijn steile kappen, dakkapellen, routes en robuuste gevels.De gevels zijn voorzien van handvorm metselwerk in aardse tinten en verlenen het ontwerp een krachtig en duurzaam karakter.

Architectuur en Fotografie: Alexander Nowotny
Programma: herontwikkeling Raadhuisstraatlokatie; hergebruik Raadhuis en 25 nieuwbouwwoningen, prijsvraag 1e prijs
Opdrachtgever: ABB ontwikkeling BV
Oplevering: 2010