START BOUW 21 heerenhuizen te Kreekrijk

adminNieuws, Woningbouw

21 Zaanse Heerenhuizen te Kreekrijk

In het noordwesten van de gemeente Zaanstad wordt Kreekrijk ontwikkeld. Inspiratiebronnen voor de ontwerpen van Nowotny Atelier zijn de regionale kenmerken van de Zaanse Architectuur. De topstukken hiervan zijn onder meer de beroemde gebouwen van de Zaanse Schans die mondiaal de aandacht van miljoenen toeristen trekken. Maar ook in de minder bekende traditionele Zaanse woningbouw is kwalitatief hoogwaardige architectuur terug te vinden.

Maar wat zijn nu de kenmerken van de Zaanse Architectuur? Om dat uit te zoeken heeft Nowotny Atelier de beste gebouwen geanalyseerd en de belangrijkste kenmerken hiervan bepaald.
Het doel was om een natuurlijk en gegroeid ogend afwisselingrijke wijk te ontwerpen volgens het principe ‘eenheid in verscheidenheid’. Hierbij is maximaal rekening gehouden met de duurzaamheid van het ontwerp. De situering van de massa’s en de dakhelling maakt de plaatsing van zonnepanelen mogelijk. Het gevelmateriaal is vervaardigd uit uiterst duurzame en milieuvriendelijke producten.

De gebouwen hebben steile hellende dakvlakken en maximaal 2 verdiepingen plus kap. De topgevels zijn markant en geïnspireerd op de Zaanse school. De gevels zijn klassieke of speelse composities en zijn altijd een combinatie van baksteen en gevelpanelen in hout look. Alle kleuren zijn afkomstig van de Zaanse kleurenwaaier en uitgevoerd in 3 kleuren Zaansgroen, Zaansbeige en Zaanswit. De raamopeningen hebben afwisselende verticale maatverhoudingen en de kaders van kozijnen en dakranden zijn in Zaans wit . De Zonnepanelen zijn decoratief toegepast en contrasteren met de terracotta- en antracietkleurige keramische dakpannen. Ze verwijzen hierdoor naar de decoratieve rieten daken van de Zaanse boederijen.
Het gevoel van toen en het comfort van heden
Nowotny Atelier is erin geslaagd de pure uitstraling van de Zaanse school te combineren met de hedendaagse eisen aan duurzaamheid en gebruiksgemak. Er ontstaat een eigentijdse wijk met de warme uitstraling van de geliefde Zaanse school. Een wijk met het gevoel van toen en het comfort van heden.
Architectuur: Alexander Nowotny
Programma: 21 nieuwbouwwoningen
Oprdachtgever: Noorderweg
Oplevering: 2017