Loenen a/d Vecht, Cronenburgh

adminArchitectuur, Portfolio, Woningbouw

intieme straatjes

Loenen aan de Vecht is een historisch dorp met een rijk verleden. De romantische omgeving heeft een authentiek historisch karakter en spreekt tot de verbeelding. Deze dorpsuitbreiding moest dan ook iets bijzonders worden, vond de gemeente Loenen. Geen doorsnee nieuwbouw. Met Cronenburgh is een eigentijds vervolg gemaakt op het oude dorp Loenen aan de Vecht. Monumentale pandjes, hofjes, hekjes en intieme straatjes werden het uitgangspunt voor het gezicht van Cronenburgh. De woningen in deze wijk werd ontworpen door 3 architecten. 36 daarvan door Alexander Nowotny.

ieder huis is anders

De inspiratie voor de ontwerpen komt van het thema ‘dorpse architectuur’. Er is een heel divers en allesbehalve straatbeeld ontstaan. Je vindt er moderne, vaak verrassende herenhuizen en villa’s naast veel klassiekere ontwerpen. Strakke lijnen afgewisseld met romantische luiken en kapgevels. Ieder huis is anders. En door de aandacht voor detail en de gekozen materialen krijgen de woningen een verwantschap met het bestaande dorp.

aandacht voor de detaillering

Kenmerken van onze ontwerpen zijn het gebruik van gebakken stenen in combinatie met keramische dakpannen en geschilderd hout. De gevelindeling is verticaal en de kleuren zijn vriendelijk en warm. Een directe knipoog naar het verleden wordt gemaakt door de decoratieve toepassing van luiken. Bijzondere aandacht is besteed aan de detaillering van de entrees met statige deurkaders en decoratieve verlichting. Het interieur sluit naadloos aan op de voorname uitstraling van het exterieur. De extra hoge begane grond verdieping creëert de sfeer van een herenhuis en de plattegronden zijn flexibel in te delen

Architectuur en Fotografie: Alexander Nowotny
Programma: 36 woningen verdeeld onder vrijstaande-, geschakelde-, rij- en beneden/boven-woningen
Oplevering: 2012
Opdrachtgever: Kennemerland beheer bv