Schiedam, Overschiesestraat

adminArchitectuur, Portfolio, Prijzen, Woningbouw

Schiedamse koopmanspanden

De Overschiesestraat in Schiedam kampte met een groot gapend gat, waar vroeger een bedrijfsloods had gestaan. Een moeilijke, maar ook markante plek, die heel geschikt bleek om ‘op te vullen’ met woningen.

‘Nederlands traditionalisme’

Uiteindelijk heeft dat geleid tot een plan van elf nieuwe woningen waarbij veel aandacht is besteed aan de architectuur, die valt onder het begrip ‘Nederlands traditionalisme’. De woningen hebben hierdoor een bepaalde allure, die te vergelijken is met authentieke Schiedamse koopmanspanden uit het verleden. Kenmerkend zijn de robuuste gemetselde gevels met steile kappen, klokgevels en kroonlijsten, monumentale witte entree-elementen, gevelornamenten en verticale raamopeningen met houten kozijnen. Deze panden stralen een beschermend en vertrouwd woongevoel uit

Architectuur en Fotografie: Alexander Nowotny
Programma: 11 koopmanshuizen (1e prijs na aanleiding van prijsvraag)
Oplevering: 2012
Opdrachtgever: Schouten